Ετικέτες

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (3) Αγωγή Υγείας (9) Ανακοινώσεις (138) Ανακοινώσεις - ΠΕΙ.Σ (13) Άνοιξη (3) Απόκριες (19) Άρθρα (54) Αρχή Σχολικής Χρονιάς (29) Βήματα για τη Ζωή (1) Βιβλία για παιδιά (6) Γενέθλια (14) Γιορτές (13) Γιορτή της Μητέρας (16) Γιορτή του Πατέρα (1) Γλώσσα (5) Γονείς (31) Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (6) Έθιμα (2) Ειδική Αγωγή (1) Εκδηλώσεις Συλλόγου Γονέων (8) Εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας (32) Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (3) Εκπαιδευτικοί (2) Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (1) Εργασία στο σπίτι (64) Εργασίες νηπίων (16) Εργαστήρια Δεξιοτήτων (10) Ευρωπαϊκά Προγράμματα (3) Η Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο (11) Ημέρα-Νύχτα (2) Θεματικές προσεγγίσεις (46) Καινοτόμες παρεμβάσεις (6) Καλοκαίρι (4) Μαθηματικά (3) Νέα Προγράμματα Σπουδών (3) Νομοθεσία (2) Όμιλοι (13) Ονομαστική Εορτή (1) Παγκόσμιες Ημέρες (5) Πάσχα (9) Περιβάλλον (4) Ρομποτική (1) Σαρακοστή (2) Σχολική Ψυχολόγος (3) Τέχνες (1) Τηλεδιάσκεψη (30) Το Νηπιαγωγείο μας (2) Φιλαναγνωσία (2) Φυσικές Επιστήμες (1) Χειμώνας (8) Χριστούγεννα (31)

ArtMissions#Skills Labs

ArtMissions#Skills Labs
The e-twinning project's blog

Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Είπαμε ψέματα πολλά ας πούμε και μια αλήθεια……

Σύμφωνα με το θρύλο, το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε στη Γαλλία στα μέσα του 16ου αιώνα, όπου για πολλά χρόνια η αρχή του έτους γιορταζόταν τν 1η Απριλίου κι όχι τον Ιανουάριο. Όταν λοιπόν, με διαταγή του Πάπα Γρηγορίου, ο βασιλιάς Κάρολος θ΄ έδωσε διαταγή να μετατεθεί η Πρωτοχρονιά από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου, οι άνθρωποι μπερδεύτηκαν και δεν μπορούσαν να χωνέψουν εύκολα αυτές τις αλλαγές.
Μαθημένοι έτσι όπως ήταν μέχρι τότε να ανταλλάσσουν δώρα και ευχές για τις άγιες μέρες, αρνούνταν να αλλάξουν συνήθειες. Έτσι λοιπόν η κοινωνία χωρίστηκε, από τη μια μεριά στους αντιδραστικούς που αρνούνταν να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση και από την άλλη πάλι σε εκείνους που δέχτηκαν την αλλαγή και για να πειράξουν τους πρώτους συνέχισαν να τους προσφέρουν δώρα και ευχές.
Μόνο που επειδή δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος για επισημότητες, προτιμούσαν να κάνουν ψεύτικα δώρα και ψεύτικες ευχές. Κάπως έτσι λοιπόν ο λόγος υπερίσχυσε της πράξης και τα λόγια ήταν ψεύτικα και όλως διόλου απαγορευμένα.
Οι ιστορικοί ερευνητές όμως έχουν ανακαλύψει ότι στο ρωμαϊκό πάνθεον συμπεριλαμβανόταν και η θεά «Αφροδίτη του Απριλίου» ή αλλιώς “Venus Aprilis” που ήταν η προστάτιδα της καλοπροαίρετης φάρσας και της κοροϊδίας. Κι ακόμη πιο πριν, στην αρχαία Ελλάδα, ο μήνας Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη που ήταν η τιμώμενη θεότητα στη γιορτή της άνοιξης, η οποία ονομαζόταν «Ανθεστήρια».
Μια άλλη πάλι εκδοχή μας λέει ότι το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης εκεί που την 1η Απριλίου ξεκινάει η επίσημη εποχή του ψαρέματος. Κι επειδή τέτοια εποχή τα ψάρια γλιστράνε μέσα απ’  τα χέρια των ψαράδων – τόσο δύσκολες είναι οι ψαριές – δημιουργήθηκε το έθιμο του «πρωταπριλιάτικου ψαριού» για να προσφέρουν οι φαρσέρ «δώρα που γλιστράνε» σε κείνους που γυρνούσαν με άδεια χέρια. Βέβαια, η παράδοση λέει ότι οι ψαράδες που γυρνάγανε άπραγοι στα σπίρια τους συνήθιζαν να κουκουλώνουν την κακοτυχιά τους με τερατώδη ψέματα για περιπέτειες που δήθεν έζησαν και σώθηκαν από του χάρου τα δόντια.
Στην Ιταλία και τη Γαλλία πάντως, όταν πιάνεσαι κορόιδο, τότε οι άλλοι σε αποκαλούν «ψάρι του Απρίλη». Γι ‘ αυτό την Πρωταπριλιά τα παιδιά συνηθίζουν να κολλάνε (στα κρυφά) αυτοκόλλητα με ψάρια στις πλάτες των συμμαθητών τους ενώ στα ζαχαροπλαστεία πουλάνε σοκολάτες σε σχήμα ψαριού. Στη Σκοτία πάλι, όπου το πανηγύρι της Πρωταπριλιάς κρατάει δυο μέρες, οι φαρσέρ κολλάνε ένα χαρτάκι ψαριού, που γράφει «Κλώτσησε με».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου