Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου - Μήνυμα e-mail

Mini έρευνα-αναζήτηση για το ΣΚ
Αγαπητοί γονείς καλησπέρα σας,
τις τελευταίες δύο ημέρες ασχολούμαστε με τα παιδιά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλ. τη ζέστη που προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι στον πλανήτη Γη.
Για το Σκ λοιπόν παρακαλούμε να συζητήσετε με τα παιδιά, να διαβάσετε βιβλία αν έχετε και να "σερφάρετε" στο διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες και εικόνες σχετικά με τις εξής δύο ερωτήσεις:
1. Πώς προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι ζέστη στον πλανήτη Γη;
2. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προκαλούμε λιγότερη ζέστη στον πλανήτη έτσι ώστε να περιοριστούν οι καταστροφές (πλημμύρες, εξαφάνιση ειδών κ.ο.κ)

Το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας-αναζήτησης θα είναι τα παιδιά να έρθουν τη Δευτέρα στο σχολείο με μάξιμουμ μία σελίδα από πληροφορίες που θα μπορέσουν να τις μοιραστούν και να τις παρουσιάσουν στην υπόλοιπη ομάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Βιβλία έρχονται στο σχολείο, μόνο αν ήδη έχουμε στο σπίτι.
Εκτυπώνουμε από το διαδίκτυο πληροφορίες και εικόνες μόνο αν έχουμε εκτυπωτή και επιθυμούμε να διαθέσουμε μελάνι.

Με λίγα λόγια, αρκεί στο σχολείο να έρθει μία σελίδα, που θα έχετε γράψει εσείς, με απαντήσεις στις δύο παραπάνω ερωτήσεις, που τις έχετε συζητήσει πολύ με τα παιδιά το Σκ, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρουσιάσουν στην ομάδα τη Δευτέρα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά είμαστε στη διάθεση σας
Καλό σας απόγευμα

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Προστατεύουμε το κλίμα, προστατεύουμε τις πολικές περιοχές


Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και είναι ίσως η κατάλληλη εποχή να δουλέψουμε με τους μαθητές το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Πολλά παιδιά έχουν ακούσει για την κλιματική αλλαγή, έχουν ακούσει ότι "οι πάγοι λιώνουν" ή ότι "η καφέ αρκούδα δεν πήγε να κοιμηθεί τον χειμώνα γιατί δεν είχε πολύ κρύο". Αυτά τα ακούσματα είναι μια πολύ καλή αφετηρία για να ασχοληθούμε με το θέμα της "κλιματικής αλλαγής" (ή "Φαινόμενο θερμοκηπίου") πιο συστηματικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γι΄αυτό το θέμα είναι κατεπείγουσας προτεραιότητας. Προσοχή όμως, άλλο το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου κι άλλο η Τρύπα του Όζοντος. Μικροί και μεγάλοι πολλές φορές μπερδεύουν αυτά τα φαινόμενα. Καλό είναι να τα διαχωρίσουμε και να ασχοληθούμε μόνο με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΥΛΙΚΑ: Φέρτε στην τάξη εικόνες από ανθρώπους και ζώα που ζούνε στις πολικές περιοχές (εσκιμώοι, πολικές αρκούδες, πιγκουίνοι, τάρανδοι και γενικές εικόνες από τις πολικές περιοχές).
ΔΡΑΣΗ - Βήμα πρώτο
Η πολική αρκούδα και οι πολικές περιοχές
 
Ενώ εμείς προσπαθούμε να φυλαχτούμε από το κρύο, για κάποιους κατοίκους του πλανήτη η παγωνιά είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Κάτι περισσότερο. Χωρίς αυτή δεν μπορούν να ζήσουν. Ένα από αυτά τα ζώα είναι και αυτό που απεικονίζεται. 
  • Μπορείτε να φανταστείτε ποιο ζώο είναι;
  • Παρατηρήστε την εικόνα της πολικής αρκούδας. Που ζει; Τι τρώει;
  • Σε ποιες περιοχές της Γης υπάρχουν πάγοι; (πάγοι υπάρχουν στις πολικές περιοχές, στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο, στην Αρκτική και την Ανταρκτική).
  • Προσπαθήστε να δείετε στην υδρόγειο σφαίρα που υπάρχουν πάγοι. 
Βήμα δεύτερο- Οι πάγοι λιώνουν
Παρατηρήστε την πολική αρκούδα της εικόνας που κάθεται στον πάγο. Τι της συμβαίνει; Γιατί φοβάται; (οι πάγοι λιώνουν και το σπίτι της καταστρέφεται).

Βήμα τρίτο -  Άλλοι κάτοικοι των πόλων
 
Οι Εσκιμώοι ζούνε στο Βόρειο πόλο. Εκεί η θερμοκρασία είναι γύρω στους -60 βαθμούς Κελσίου. Στη χώρα μας μια πολύ κρύα μέρα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει μέχρι -5 βαθμούς Κελσίου.
  • Παρατηρήστε το σπίτι της πολικής αρκούδας και το σπίτι του Εσκιμώου.
  • Τι κοινό έχουν;
  • Πώς φαντάζεστε ότι αισθάνονται οι Εσκιμώοι που λιώνουν οι πάγοι;
  • Μπορείτε να φανταστείτε ποιοι άλλοι ζούνε στις πολικές περιοχές; (Εσκιμώοι, πιγκουίνοι, φώκιες, τάρανδοι κ.α.) 


Βήμα τέταρτο - Γιατί λιώνουν οι πάγοι;
Παρατηρήστε την εικόνα. Τι συμβαίνει στη Γη μας;Ναι, ο πλανήτης ζεσταίνεται, έχει πυρετό. Γι΄αυτό λιώνουν οι πάγοι.






Βήμα πέμπτο -  Η αιτία
Μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουμε εμείς οι άνθρωποι και προκαλούμε στη Γη πυρετό;
Δυστυχώς οι πάγοι λιώνουν επειδή ξοδεύουμε πολλή ηλεκτρική ενέργεια και ενέργεια για να δροσίσουμε και να θερμάνουμε το σπίτι μας, αλλά και για να μετακινηθούμε. Μπορείτε να βρείτε μέσα στην τάξη πράγματα που χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν; (καλοριφέρ, κλιματιστικό, φώτα, cd player)
Κάθε φορά που ανάβουμε όλα αυτά τα μηχανήματα και κάθε φορά που βάζουμε μπρος το αυτοκίνητο ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ένα αέριο που σχηματίζει μια κουβέρτα γύρω από τη Γη. Έτσι η Γη ζεσταίνεται και λιώνουν οι πάγοι. Και το χειρότερο: το κλίμα αλλάζει και έχουμε ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες....

Βήμα έκτο - Οι λύσεις
Μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους να προστατεύσουμε τη Γη από τα αέρια αυτά που σχηματίζουν την κουβέρτα;
(σβήνουμε τα φώτα, χρησιμοποιούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, σβήνουμε τις συσκευές εντελώς, δεν τις αφήνουμε στο κόκκινο λαμπάκι ανοικτές, προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πόδια ή το ποδήλατο για τις μετακινήσεις κ.α.)

Άρθρο από την Ελένη Σβορώνου, στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 79, Ιαν-Φεβ 2011

Αλήθεια, τι γνωρίζεις για το ....χιόνι;

Το χιόνι θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα καιρικά φαινόμανεα, κατά το οποίο οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας κρυσταλλοποιούνται από το κρύο και πέφτουν στη γη με τη μορφή νιφάδων.
Το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου που είναι ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά και σχηματίζουν ελαφρές χιονονιφάδες.
Γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα, με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με έξι ακτίνες. Η ομορφιά και ο πλούτος τους έλκυσε την προσοχή και τον θαυμασμό των μελετητών του χιονιού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα και αποδεδειγμένα θεωρείται ότι υπερτερούν σε τελειότητα και ποικιλία των κρυστάλλων οποιουδήποτε ορυκτού είδους.
Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη, το χιόνι πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος, ώστε  η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες, που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.


ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ
  • Διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση.
  • Από την τήξη του παρέχει άφθονο νερό, τροφοδοτώντας έτσι ποτάμια και χείμαρρους.
  • Συνθλιβόμενο και μετατρεπόμενο σε πάγο συντελεί τα μέγιστα στη διάβρωση του εδάφους, μετατρέποντας τους βράχους σε χώμα, διανοίγει ρυάκια και όχθες ποταμών.
  • Στις πολικές περιοχές και στις κορυφές των βουνών προσφέρεται θαυμάσια στην επικοινωνία και μεταφορά ειδών με έλκηθρα.
  • Στο ρου της ιστορίας αναδεικνύεται αναμφισβήτητα η προσφορά του χιονιού στον αθλητισμό, στη διασκέδαση των ανθρώπων , καθώς επίσης και στον τουρισμό των χωριών. 
  • Το χιόνι αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμη και στην τέχνη! Καθώς σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ιαπωνία, γλύπτες βάζουν όλη τους την φαντασία και δημιουργούν εντυπωσιακά αγάλματα από χιόνι και πάγο.
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ
  • Η γρήγορη τήξη του δημιουργεί έντονες πλημμύρες.
  • Η συχνή και πυκνή χιονόπτωση φράζει δρόμους και διακόπτει συγκοινωνίες.
  • Το βάρος του προκαλεί θραύση δέντρων και καταστροφή δικτύων, ενώ σε πλαγιές βουνών δημιουργεί χιονοστιβάδες, που προξενούν καταστροφές.  
Ρίχνοντας μια ματιά στην παράδοση της χώρας μας, πολλές παροιμίες και γνωμικά έχουν επινοηθεί κατά καιρούς για το χιόνι:
  1. "Το Μάρτη χιόνι βούτυρο μα σαν παγώσει μάρμαρο"
  2. "Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια"
  3. "Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού"
Γράφει η Κατερίνα Φαρμάκη, για το Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 79, Ιαν-Φεβ 2011