Απαγγείλετε τον Εθνικό Ύμνο του Διονύσιου Σολωμού
Διαβάστε το Θούριο από το Ρήγα Φεραίο που ενέπνευσε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν
Διαβάστε το Θούριο από το Ρήγα Φεραίο που ενέπνευσε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν
Ξέρετε γιατί φτιάχνουμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Η 25η Μαρτίου έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με
τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία
επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δυο φορές, συγκεκριμένα του
Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων. Στην ορεινή όμως Ελλάδα και στις πιο
φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση. Όποιες
κι αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο
ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια, αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στη ζωή
των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού. Η ιστορία
του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ.Χ.. Πρώτοι τον
πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από ρο Μεσαίωνα
και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας ήρθε το 15ο
αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας…..
Όλη η θεματική της 25ης Μαρτίου από το σπίτι εδώ
Προηγούμενη θεματική 25ης Μαρτίου στο παρόν blog εδώ
Όλη η θεματική της 25ης Μαρτίου από το σπίτι εδώ
Προηγούμενη θεματική 25ης Μαρτίου στο παρόν blog εδώ
Καλά και αγαπημένα μας παιδιά μείνετε μέσα, μείνετε
υγιείς, μείνετε χαρούμενοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου