Ετικέτες

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (3) Αγωγή Υγείας (9) Ανακοινώσεις (138) Ανακοινώσεις - ΠΕΙ.Σ (13) Άνοιξη (3) Απόκριες (19) Άρθρα (54) Αρχή Σχολικής Χρονιάς (29) Βήματα για τη Ζωή (1) Βιβλία για παιδιά (6) Γενέθλια (14) Γιορτές (13) Γιορτή της Μητέρας (16) Γιορτή του Πατέρα (1) Γλώσσα (5) Γονείς (31) Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (6) Έθιμα (2) Ειδική Αγωγή (1) Εκδηλώσεις Συλλόγου Γονέων (8) Εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας (32) Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (3) Εκπαιδευτικοί (2) Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (1) Εργασία στο σπίτι (64) Εργασίες νηπίων (16) Εργαστήρια Δεξιοτήτων (10) Ευρωπαϊκά Προγράμματα (3) Η Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο (11) Ημέρα-Νύχτα (2) Θεματικές προσεγγίσεις (46) Καινοτόμες παρεμβάσεις (6) Καλοκαίρι (4) Μαθηματικά (3) Νέα Προγράμματα Σπουδών (3) Νομοθεσία (2) Όμιλοι (13) Ονομαστική Εορτή (1) Παγκόσμιες Ημέρες (5) Πάσχα (9) Περιβάλλον (4) Ρομποτική (1) Σαρακοστή (2) Σχολική Ψυχολόγος (3) Τέχνες (1) Τηλεδιάσκεψη (30) Το Νηπιαγωγείο μας (2) Φιλαναγνωσία (2) Φυσικές Επιστήμες (1) Χειμώνας (8) Χριστούγεννα (31)

ArtMissions#Skills Labs

ArtMissions#Skills Labs
The e-twinning project's blog

Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Φεβρουάριος - Έθιμα και Καρναβάλια ......λιγότερα γνωστά

Στη Σκωτία στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουν την Candlemas, την επιστροφή της άνοιξης. Έχει τις ρίζες της στα ρωμαϊκά χρόνια. Συνηθίζουν  να λένε σε μορφή ποιήματος, ότι: Αν η ημέρα των Candlemas είναι φωτεινή, τότε έχει περάσει παραπάνω από μισός χειμώνας. Αν η ημέρα των Candlemas είναι σκοτεινή, τότε πέρασε μόνο ο μισός χειμώνας.

“If Candlemas be dull and cool
Half the winter was bye at Yule
If Candlemas be fine and fair
Half the winter’s to come – and mair”
Scots wisdom – Anonymous
 
Την περίοδο των Αποκριών στα νησιά της Καραϊβικής και κυρίως στο Τρινιτάτ, τα τελευταία χρόνια διοργανώνουν μεταλλικές ορχήστρες. Κατασκευάζουν ένα μουσικό όργανο, από μεταχειρισμένα όργανα, κυρίως ντραμς, αλλά και από κατσαρόλες τις οποίες κόβουν και τους δίνουν το σχήμα που θέλουν. Σε κάθε καρναβάλι πολλά γκρουπ, τα οποία μπορεί να έχουν και 200 μέλη , φτιάχνουν το δικό τους μουσικό όργανο και παίζουν με τη δική τους μεταλλική ορχήστρα. Η προετοιμασία διαρκεί πολύ. Δίνουν συναυλίες σε στάδια, στους δρόμους. Τα μουσικά σύνολα δημιουργούν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Από το 1996, στο Βερολίνο, μετά την πτώση του τείχους, έχουν καθιερώσει την περίοδο των Αποκριών να γιορτάζουν τους διάφορους πολιτισμούς. Το διοργανώνουν εκεί, διότι στο Βερολίνο, κατοικούν μετανάστες από όλο τον κόσμο και αυτή η γιορτή συμβολίζει την ενότητα μεταξύ τους. Γιορτάζουν όχι μόνο τις διαφορετικές κουλτούρες, αλλά τις διαφορετικές εθνικότητες και τις διαφορετικές θρησκείες.Στήνονται πάγκοι με διεθνή κουζίνα, ακούγεται μουσική από διάφορες χώρες. Οι ομάδες των μεταναστών αναπαριστούν παραδοσιακά έθιμα της χώρας τους, έχουν πάγκους με παραδοσιακά αντικείμενα και προϊόντα. Στο τέλος, διοργανώνεται μία μεγάλη παρέλαση, στην οποία παίρνουν μέρος οι περισσότεροι από τους μετανάστες, φορώντας τις τοπικές τους φορεσιές. Δίνονται συναυλίες σε διάφορα μέρη της πόλης. Το παράδειγμα του Βερολίνου το έχουν ακολουθήσει και άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. 
Στη Γερμανία, το καρναβάλι το λένε "Fastnacht" (νύχτα νηστείας). Την Τρίτη ημέρα του καρναβαλιού, στην Κολωνία οι κάτοικοι πηγαίνουν να δουν την παρέλαση. Οι γυναίκες, βάφουν τα χείλη τους κόκκινα και με τα κραγιόν φτιάχνουν μεγάλα στόματα, προκαλώντας τους άντρες με αστεία πειράγματα. 


Στη Ν.Ορλεάνη τη Αμερικής γίνεται το καρναβάλι, γνωστό ως "Mardi Gras". Τα χρώματα του είναι το μοβ, το πράσινο και το χρυσό. Όλα τα κοστούμια των συμμετεχόντων και όλη η διακόσμηση είναι σ΄αυτά τα χρώματα, τα οποία έχουν καθιερωθεί από την επίσκεψη του Δούκα της Ρωσίας, το 1872. Το μοβ συμβολίζει τη δικαιοσύνη, το πράσινο την ευφορία και το χρυσό τη δύναμη. Υπάρχει η παράδοση την ώρα της παρέλασης, οι συμμετέχοντες να πετάνε ψεύτικα μικρά κοσμήματα στον κόσμο, πάντα στα τρία χρώματα. Πετάνε επίσης, ψεύτικα χρωματιστά νομίσματα, τα οποία στη μια μεριά έχουν χαραγμένη την ημέρα ίδρυσης της ομοσπονδίας και από την άλλη το θέμα της παρέλασης. Τα πραγματικά κοσμήματα και τα νομίσματα τα έδιναν παλαιότερα πλούσιοι στους φτωχούς και με την αναπαράσταση, το διακωμωδούν. Από το άρμα της παρέλασης πετάνε και καρύδες, τις ¨χρυσές καρύδες", οι οποίες είναι ζωγραφισμένες στο χέρι. Επίσης, μοιράζουν στον κόσμο ένα οβάλ κέικ, με γλάσο με τα τρία χρώματα της παρέλασης και γεμιστό με καρύδια και φρούτα. Σύμφωνα με το νόμο του καρναβαλιού, όλα τα μέλη από τα πληρώματα των γρουπ φοράνε μάσκες, εκτός από τον αρχηγό τους. Το θέαμα είναι φανταστικό, διότι πολλοί αντί για μάσκα, βάφουν το πρόσωπο τους. Οι "Flambeaux" είναι αυτοί που κρατάνε μεγάλα φανάρια με φωτιά και προπορεύονται των αρμάτων. Υπήρχαν από τα παλιά χρόνια, όταν δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, για να φωτίζουν το δρόμο.

Στο Κεμπέκ του Καναδά, γιορτάζουν το καρναβάλι του χειμώνα. Η θερμοκρασία είναι συνήθως στους - 30 C . Φτιάχνουν κάστρα από χιόνι και στο κέντρο της περιοχής όπου γίνεται το καρναβάλι, βάζουν αγάλματα από πάγο. Την παρέλαση του καρναβαλιού τη "σέρνει" το στολισμένο άρμα της βασίλισσας του χιονιού. Διοργανώνουν διαγωνισμό ψαρέματος στην παγωμένη λίμνη και αγώνες με κανό στο παγωμένο ποτάμι. Συνηθίζουν να παίζουν βόλεϊ στον πάγο,  φορώντας μαγιό.


Τέλος, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, γιορτάζουν το "Kaapse Klopse" καρναβάλι. Οι ρίζες του καρναβαλιού είναι στα χρόνια της δουλείας, όπου οι σκλάβοι την 1η Ιανουαρίου είχαν αργία. Για να χαρούν για το γεγονός αυτό, διοργάνωναν μικρές γιορτές, οι οποίες εξελίχτηκαν σε καρναβάλι. Χιλιάδες άνθρωποι, μασκαρεμένοι, με βαμμένα λευκά τα πρόσωπά τους, παρελαύνουν και χορεύουν στους δρόμους. Μουσικές μπάντες παίζουν σε διάφορα σημεία. Στο τέλος, συναντιούνται όλοι στο στάδιο και τραγουδούν τραγούδια για να γιορτάσουν τη ζωή και τον ερχομό του καινούργιου χρόνου. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου