Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Πάμε ... Δημοτικό - Καινοτόμες Δράσεις (συνέχεια)

Την προηγούμενη Τετάρτη, 28/5/2014, απολαύσαμε τη φιλοξενία του 1ου Δημοτικού Λυκόβρυσης και πιο συγκεκριμένα των δύο τμημάτων της Α' Δημοτικού.
Στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος για την Ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό, επισκεφτήκαμε το σχολείο.

Πριν την επίσκεψη, είχαμε στείλει με ηλεκτρονικό τρόπο, γράμματα που απευθύνονταν στους δασκάλους και στο διευθυντή αλλά και στα ίδια τα παιδιά της Α' Δημοτικού, στα οποία περιγράφαμε τις σκέψεις μας σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα παιδιά του νηπιαγωγείου και παιδιά της πρώτης Δημοτικού μαζί.

Γράμμα προς τους δασκάλους εδώ
Γράμμα προς τα παιδιά εδώ

 Τις προηγούμενες μέρες στο νηπιαγωγείο είχαμε συζητήσει:

1. Τι απορίες έχουμε σχετικά με το δημοτικό σχολείο και πως θέλαμε να διατυπώσουμε την ερώτηση μας , και ποιον θέλαμε να ρωτήσουμε.
2. Πώς φανταζόμαστε την τάξη της Α' Δημοτικού;
3. Υπάρχει κάτι που μας απασχολεί ή μας φοβίζει σχετικά με το δημοτικό σχολείο;

Όσο αφορά το πρώτο ερώτημα, αφού συζητήσαμε, καταγράψαμε τις ερωτήσεις μας προκειμένου να τις διαβάσει η νηπιαγωγός την μέρα της επίσκεψης ή να την θυμηθούμε και να την απευθύνουμε εμείς στο δάσκαλο ή τα παιδιά:

1. Πόσα διαλείμματα κάνετε;
2. Τι μαθήματα κάνετε;
3. Έχετε πολύ διάβασμα;
4. Μπαίνετε τιμωρία;
5. Έχετε μπάλες στο σχολείο;
6. Έχετε πολλά παράθυρα στην τάξη;
7. Ζωγραφίζετε;
8. Πόσους δασκάλους έχετε;
9. Κάνετε γενέθλια στο σχολείο;
10. Πάτε εκδρομές;
11. Μαθαίνετε για τους πλανήτες; (εμείς τώρα κάνουμε το ηλιακό σύστημα στο νηπιαγωγείο).

Και άλλα πολλά....

Όσο αφορά στο δεύτερο κάναμε μία μεγάλη κάρτα και μέσα κολλήσαμε τις ζωγραφιές όλων μας για το πως φανταζόμαστε την Α' Δημοτικού.


Και όσο αφορά το τρίτο, η μεγαλύτερη ανησυχία των νηπίων είναι το μεγάλο μέγεθος και ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και το πλήθος των παιδιών.Βέβαια, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αρκετά νήπια μας, έχουν αδέρφια στο σχολείο, οπότε είχαν μία ιδέα σχετικά με το χώρο του σχολείου.

Παραλάβαμε κατευθείαν τα παιδιά στο Δημοτικό, στις 8:00 το πρωί και κάναμε όλοι μαζί προσευχή. Μετά την προσευχή, μας καλωσόρισαν και μοιραστήκαμε στις τάξεις.Εμείς τύχαμε στην τάξη του κ. Ηλία ο οποίος αφού μας καλωσόρισε ακολούθησε ακριβώς το πρόγραμμα που θέλαμε να τηρήσουμε κατά την πρώτη μας επίσκεψη στο σχολείο.
Πριν ξεκινήσουμε μοιραστήκαμε στα θρανία. Τα μεγαλύτερα παιδιά κουβάλησαν επιπλέον καρέκλες για μας και καθίσαμε μαζί με τα πρωτάκια.
Ξεκινώντας, μας επισκέφτηκε και ο κ. διευθυντής, ο οποίος μας συστήθηκε και μας καλωσόρισε πάλι στο σχολείο.


Στη συνέχεια ο κ. Ηλίας πήρε την μεγάλη κάρτα-δώρο που είχαμε φέρει στα παιδιά της πρώτης και βλέποντας μία μία τις ζωγραφιές ρώταγε ποιος την ζωγράφισε και έτσι κάθε νήπιο σηκωνόταν και συστηνόταν στην τάξη.


Ύστερα ο κ. Ηλίας, παρέα με τα παιδιά του, μας έδειξε και μας περιέγραψε όλη την τάξη. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά κοινά.

Τον πίνακα
Την έδρα
Τα θρανία
Τα σχήματα πάνω από τον πίνακα
Το ημερολόγιο
Το ρολόι
Το παρουσιολόγιο
Τα γράμματα και τους αριθμούς στους τοίχους της τάξης.
Τις ομαδικές εργασίες στους τοίχους της τάξης.
Τις ντουλάπες όπου τα παιδιά φυλάνε τα παιχνίδια που έχουν φέρει από το σπίτι και τα χρησιμοποιούν για να απασχοληθούν όταν τελειώσουν γρήγορα τα μαθήματα μέσα στην τάξη.
Το τραπέζι στο βάθος της τάξης που το χρησιμοποιούν για να φυλάνε τα "σύνεργα" της ζωγραφικής.

Μετά απάντησε και αυτός και τα παιδιά στις απορίες μας, που τις περισσότερες βέβαια τις διάβαζε η κυρία Ειρήνη επειδή τα παιδιά μας ντρέπονταν.

Στη συνέχεια μας περιέγραψε τα μαθήματα που κάνουν στην πρώτη τάξη και πόσους διαφορετικούς δασκάλους έχουν για να τους τα διδάξουν:
Μαθηματικά, Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος, Εικαστικά, Μουσική, Πληροφορική, Ευέλικτη Ζώνη και φυσικά Γυμναστική.

Μετά βγήκαν τα βιβλία: Γλώσσα, το βιβλίο και το τετράδιο εργασιών. Και οποία σύμπτωση: 
Το επόμενο μάθημα της ημέρας ήταν ένα ποίημα που σε μια στροφή του ανέφερε το διάστημα. Το πόσο το χάρηκαν τα νηπιάκια μας δε λέγεται!!!


Πριν βγούμε για διάλειμμα, βγάλαμε φωτογραφίες όλοι μαζί στα θρανία.

Και κάποιες κατ' ιδίαν ερωτήσεις στο δάσκαλο.


Διάλειμμα, Διάλειμμα, Διάλειμμα, Διάλειμμα, Διάλειμμα.
Από αυτό δεν έχουμε φωτογραφίες γιατί είχαμε τα μάτια μας όλες οι δασκάλες 24. 
Στην  ανακοίνωση του καλωσορίσματος ο διευθυντής είχε ήδη πει ότι θα μείνουμε στο διάλειμμα και είχε ζητήσει από τους μεγαλύτερους να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικοί τις συγκεκριμένες ώρες.
Βγήκαμε στην αυλή που κάνει διάλειμμα η πρώτη δημοτικού και το ευχαριστηθήκαμε πολύ!

Λίγο πριν φύγουμε, περάσαμε από το γραφείο που διευθυντή όπου μας κέρασε σοκολατάκια και μας ξενάγησαν και στους υπόλοιπους χώρους του σχολείου.

Σ΄αυτήν την επίσκεψη δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι είδαμε περσινούς και προπέρσινους μαθητές μας και χαρήκαμε πάρα πολύ που είναι τόσο καλά. Μερικοί μάλιστα έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ, που δεν τους αναγνωρίσαμε εύκολα!!!

1ο Δημοτικό ευχαριστούμε πολύ πολύ για τη φιλοξενία.

Θα είμαστε εκεί και του χρόνου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου