Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Μετρήσεις....μετρήσεις....μετρήσεις

 Όλη την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθούσαμε να βρούμε μια σταλιά Άνοιξης για να φέρουμε στο νηπιαγωγείο. 
Αφού ο Μάρτης μας απογοήτευσε εντελώς, στραφήκαμε στις προθεσμίες που λήγουν για την καταγραφή και καταχώρηση του ΕΥΖΗΝ.
Επειδή, τις περισσότερες φορές η διάθεση μας είναι ανεβασμένη και η ματιά μας αισιόδοξη, είδαμε μέσα από αυτό το στείρο πρόγραμμα, μια ευκαιρία να ασχοληθούμε και λίγο επισήμως και οργανωμένα με τις μετρήσεις μεγεθών - λέμε επισήμως και οργανωμένα επειδή τα παιδιά μας καθημερινά μέσα  από το ελεύθερο του οικοδομικού υλικού κάνουν μετρήσεις και συγκρίσεις συνεχώς. • Γνωρίσαμε τα όργανα που μας βοηθούν στις μετρήσεις: Ζυγαριά - Μέτρο - Μεζούρα (Μαθηματικά/Θεματική Ενότητα: Χώρος και Γεωμετρία - Μέτρηση / Χρήση τυπικών οργάνων μέτρησης - Οδηγός 2011). 
 • Παρατηρήσαμε τι υπάρχει πάνω στο μέτρο και τη μεζούρα, την αρίθμηση.
 • Γνωρίσαμε το λεξιλόγιο των παραπάνω λέξεων και τις μονάδες μέτρησης τους: Βάρος - κιλά - γραμμάρια / Ύψος(μήκος) - μέτρα - εκατοστά.

  • Γνωρίσαμε και αναγνωρίσαμε τους αρχηγούς των λέξεων.  • Διατυπώσαμε και γράψαμε τις αντίστοιχες ερωτήσεις που κάνουμε όταν θέλουμε να πληροφορηθούμε το βάρος και το ύψος ενός ατόμου.Παίξαμε στη συνέχεια με τις επιμέρους λέξεις των προτάσεων. • Μετρήσαμε τους εαυτούς μας (Μαθηματικά: Άμεσες και έμμεσες συγκρίσεις/ Οδηγός 2011). 
 • Δημιουργήσαμε έναν πίνακα για να καταγράψουμε ο καθένας μόνος του τις προσωπικές μας μετρήσεις: Ύψος-Βάρος-Περίμετρος Μέσης (Μαθηματικά / Θεματική Ενότητα: Στατιστική / Κατηγορικά δεδομένα/Διαγράμματα/ Οδηγός 2011).

  • Συγκρίναμε τα μεγέθη μας. Στην κολόνα της τάξης μας, κατέγραφε η δασκάλα τα μεγέθη-ύψη παιδιών που σηκώνονταν ανά τριάδες, τα οποία μεταξύ τους διέφεραν αρκετά έτσι ώστε να είναι ορατή και εύκολη η σύγκριση και η διατύπωση των κατάλληλων προτάσεων.
  π.χ. Ο Δ. είναι πιο ψηλός από την Χρ. αλλά είναι πιο κοντός από την Ελ. κ.ο.κ.    
  • Σε ατομική εργασία καταγράψαμε το ύψος και το βάρος μας, "διαβάζοντας" τον πίνακα που είχαμε καταγράψει πρωτύτερα.Την ατομική εργασία μπορείτε να βρείτε εδώ
  • Κι άλλη στατιστική: Καταγράψαμε πόσα και ποια παιδιά στην τάξη μας έχουν το ίδιο βάρος, το ίδιο ύψος και την ίδια περίμετρο μέσης.Εδώ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και ένα διάγραμμα, όπως αυτό περιγράφεται στην ενότητα της Στατιστικής του εν λόγω οδηγού.


  • Για τη συνέχεια, είχαμε μια παραλλαγή της δραστηριότητας που προτείνεται στον οδηγό 2011 - ΜΔ1 - "Μπορώ να βρω ποια είναι η πιο μεγάλη αγκαλιά". Ονομάσαμε τη δική μας δραστηριότητα "Πόσο μεγάλη είναι η αγκαλιά μου", εξασκώντας πάλι τους εαυτούς μας στις μετρήσεις με τη μεζούρα και όχι στις συγκρίσεις μεγεθών όπως προτείνει η δραστηριότητα του οδηγού. Το προχωρήσαμε λίγο πιο πέρα από τα Μαθηματικά δίνοντας και την οδηγία "Ζωγραφίζω ποιους χωράει η αγκαλιά μου". Τα παιδιά μας ζωγράφισαν τα αρκουδάκια που κρατούν στον ύπνο τους, το μπαμπά και τη μαμά, τα αδέρφια τους, τα παιχνίδια τους και ένα παιδί μας ζωγράφισε βιβλία. Το φυλλάδιο μπορείτε να βρείτε εδώ
  • Μετρήσαμε, κόψαμε και στολίσαμε την κορδέλα που δείχνει το ύψος των παιδιών μας στις 12/3/2014.Σε ένα κομμάτι χαρτόνι φτιάξαμε ένα μέτρο. Τα παιδιά μας διάβαζαν το ύψος τους από τον πίνακα καταγραφής, το έβρισκαν στο χαρτονένιο μέτρο, έγραφαν το όνομα τους και στη συνέχεια τοποθετούσαν την κορδέλα με το χρώμα της αρεσκείας τους στην αρχή, στο 1 εκ., και κυλούσαν το καρούλι μέχρι τον αριθμό του ύψους τους. Έκοβαν την κορδέλα, έγραφαν το όνομα τους στην κορδέλα και τη στόλιζαν με πετράδια.

  • Για το τέλος, δώσαμε και εργασία για το σπίτι.Το έγγραφο μπορείτε να βρείτε εδώ  1 σχόλιο:

  1. Όλα καταπληκτικά!!!!
   Εκείνο όμως που έκλεψε την καρδιά μου είναι το μέγεθος της αγκαλιάς!!!!
   Μπράβο σας!!! Ευχαριστούμε και για το υλικό.
   Χαίρομαι πολύ που σας ανακάλυψα!!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή