Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Ο χαρταετός της Φιλαναγνωσίας

10 προτάσεις για παιχνίδια φιλαναγνωσίας

Ζωγραφίζουμε στον τοίχο ένα χαρταετό. Του φτιάχνουμε μια ουρά από σερπαντίνες πραγματικές και σε αυτές τα παιδιά πιάνουν με μανταλάκια:
  1. Χαρτάκια με τίτλους από αγαπημένα τους βιβλία.
  2. Ζωγραφιές με αγαπημένους τους ήρωες από παραμύθια.
  3. Εξώφυλλα που έχουμε φωτοτυπήσει από αγαπημένα τους βιβλία, τα οποία έφεραν από το σπίτι.
Εμείς στην ουρά του χαρταετού πιάνουμε με μανταλάκια:
  1. Εξώφυλλα που έχουμε φωτοτυπήσει από παραμύθια που σχετίζονται με τις Απόκριες ή τη Σαρακοστή π.χ. ο Αρλεκίνος. Τα βιβλία αυτά τα εξασφαλίζουμε και στη βιβλιοθήκη μας και κάθε μέρα διαβάζουμε και ένα που θέλουν τα παιδιά και τραβούν το φωτοτυπημένο εξώφυλλο του από την ουρά του χαρταετού.
  2. Λέξεις από τίτλους βιβλίων που έχουμε στη βιβλιοθήκη. Κάθε παιδί τραβάει ένα χαρτάκι και πρέπει να βρει η λέξη από ποιο βιβλίο είναι.
  3. Μικρό κομματάκι (σαν από παζλ) από εξώφυλλο βιβλίου που έχουμε στη βιβλιοθήκη. Κάθε παιδί τραβάει ένα χαρτάκι και πρέπει να βρει το κομματάκι από ποιο βιβλίο είναι.
  4. Εικόνες με ήρωες από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας (όχι απαραίτητα μόνο αυτούς που δείχνουν στα εξώφυλλα). Κάθε παιδί τραβάει ένα χαρτάκι και πρέπει να βρει ο κάθε ήρωας από ποιο βιβλίο είναι.Αφού παίξουμε αρκετά, διαλέγει το κάθε παιδί ένα βιβλίο. Θα το πάρει στο σπίτι και θα μεταμφιεστεί σε κάποιον από τους ήρωες του.
  5. Φέρνει τη φωτογραφία του μεταμφιεσμένο και την πιάνουμε στην ουρά του χαρταετού. Πριν κάθε παιδί μας λέει την ιστορία του ήρωα στον οποίο είχε μεταμφιεστεί, όπως την ξέρει από το βιβλίο.
  6. Φτιάχνουμε όλοι μαζί μια ιστορία με τίτλο " Ο χαρταετός που στην ουρά του ταξιδεύουν όλοι οι ήρωες των παραμυθιών". Γιατί πιάστηκαν οι ήρωες στην ουρά του; Για πού τους ταξιδεύει; Τι βλέπουν στο ταξίδι αυτό; Τι περιπέτειες θα περάσουν; Ποιους θα συναντήσουν; Τι θα γίνει στο τέλος;
  7. Φτιάχνουμε ένα τραγούδι για το χαρταετό μας - μέσα στους στίχους του να υπάρχουν τίτλοι αγαπημένων βιβλίων που ταξίδεψαν στην ουρά του.


Άρθρο από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, στο σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 98.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου