Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας - Βήματα για τη ζωή


1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης

Λυκόβρυση 17-10-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Βήματα για τη Ζωή» - Ξεκινήσαμε!


Αγαπημένοι μας Γονείς

Σε συνέχεια της 1ης συνάντησης μας στις 8/10/2014, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ασχοληθήκαμε αυτή την εβδομάδα με τα Βήματα για τη Ζωή.
Πιο συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα, μάθαμε για τις όμορφες κουβεντούλες, τις φιλοφρονήσεις και πως μας κάνουν να αισθανόμαστε και μιλήσαμε αρκετά και για τους κανόνες που υποσχόμαστε να τηρούμε για να περνάμε πιο όμορφα στο νηπιαγωγείο.
Παράλληλα θεσπίσαμε και τη διαδικασία του Βοηθού της δασκάλας.

Οι πιο ωραίες μας λέξεις
Όσο αφορά στο πρώτο θέμα, τις φιλοφρονήσεις, που εμείς τις ονομάσαμε «οι πιο ωραίες μας λέξεις», συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι και πόσο όμορφα αισθάνεται η καρδούλα μας όταν τις ακούμε από τον περίγυρο μας (δασκάλα, φίλους και οικογένεια).
Αυτές μπορεί να είναι ευγενικές λεξούλες όπως π.χ. ευχαριστώ, παρακαλώ, συγγνώμη, θα ήθελα, μήπως θα μπορούσα να…, σ’ αγαπώ κ.α. Μπορεί να  είναι λεξούλες που αναφέρονται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου ή παιδιού όπως π.χ. «σήμερα μου αρέσει πολύ το χτένισμα σου, το μπλουζάκι σου έχει πολύ ωραία χρώματα ή σχέδια, τα παπούτσια με φωτάκια είναι καταπληκτικά κ.α. Μπορεί τέλος να αναφέρονται στις ικανότητες ή τις συμπεριφορές των παιδιών όπως, π.χ. «είσαι πολύ καλός φίλος, το ήξερα πως θα τα καταφέρεις γιατί ήσουν πολύ προσεκτικός και προσπάθησες πολύ, τραγουδάς πολύ ωραία, μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ζήτησες το αυτοκινητάκι από τον Πέτρο» κ.α.
Σε όλες τις περιπτώσεις θυμόμαστε ότι επαινούμε ή επιβραβεύουμε άμεσα, συγκεκριμένες συμπεριφορές, πράξεις, εξωτερική εμφάνιση, τρόπους, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Φράσεις όπως «ήσουν καλό παιδί, δεν ήσουν καλό παιδί, ήσουν κακό παιδί κ.α. αφενός δεν επαινούν ή επιβραβεύουν ή παρατηρούν μια συγκεκριμένη στάση ή συμπεριφορά του παιδιού και αφετέρου δεν περνούν το μήνυμα που θα θέλαμε. Αντίθετα μπορεί να θίξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να δημιουργήσουν συναισθηματική ανασφάλεια.
Τέλος, δεν ξεχνάμε, πως σε καμία περίπτωση δεν βοηθάμε το παιδί συγκρίνοντας το με κάποιο άλλο. Για να το βοηθήσουμε ουσιαστικά, συγκρίνουμε τις «επιδόσεις» του με δικές του προηγούμενες.

Κανόνες
Σίγουρα, μέχρι σήμερα θα έχετε θέσει στο παιδί σας κάποιους αδιαπραγμάτευτους κανόνες, πρωταρχικά για την ασφάλεια του και δευτερευόντως για την ηρεμία στο σπίτι σας. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν μάθαμε κάποιους κανόνες αλλά κυρίως μάθαμε το λόγο για τον οποίο θεσπίζουμε κανόνες στην ομάδα: επειδή ζούμε όλοι μαζί, επειδή δεν κάνουμε στον άλλο αυτό που δεν μας αρέσει να κάνουν οι άλλοι σε μας, επειδή «για να ζούμε αρμονικά, κανόνες πρέπει να τηρούμε όλοι υποχρεωτικά», επειδή σεβόμαστε το φίλο μας, επειδή, όποιος κάνει ότι θέλει χωρίς να νοιάζεται για το διπλανό του, ζει μόνος του και δεν είναι ωραίο να ζεις μόνος σου κ.α. Όλα αυτά, φυσικά, μέσα από ιστορίες και βιβλία -  ((βιβλίο) «Μου αρέσει να ουρλιάζω» /(βιβλίο) « Το μαρούλι της καλοσύνης» / (ιστορία για τα ζώα της ζούγκλας) «Κάνω ότι θέλω. Πειράζει;»)
Τα παιδιά λοιπόν πρότειναν και από μόνα τους τρόπους και κανόνες. Με τη βοήθεια εικόνων σωστών συμπεριφορών θυμηθήκαμε και άλλους πολλούς. Δώσαμε λοιπόν υπόσχεση και κάναμε συμφωνία δίνοντας τα χέρια.
Μπορείτε λοιπόν, να ρωτήσετε το παιδί για να σας εξηγήσει τι κάναμε στο σχολείο και στη συνέχεια να το προτρέψετε να προτείνει και κάποιους κανόνες για το σπίτι, π.χ. τι θα ήταν καλό να κάνουμε αφού παίξουμε με τα παιχνίδια μας, ή πότε είναι καλή ώρα να δούμε τηλεόραση, ή να κάνουμε συμφωνία να βλέπουμε κάθε μέρα μία εκπομπή (dvd ή παιδικό), ή πως συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια του φαγητού κ.α. Δώστε και σεις υπόσχεση και κάντε τη «συμφωνία του σπιτιού», δίνοντας τα χέρια. Και αν η όρεξη ξεχειλίζει, τότε μπορείτε να εικονογραφήσετε μερικές συμπεριφορές και να τις γράψετε για να τις τηρείτε στο σπίτι.
Δεν ξεχνάμε ότι είμαστε το πρότυπο και εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά και εσείς οι γονείς πολύ περισσότερο. Άρα ότι συμφωνήσουμε, πρώτοι εμείς θα πρέπει να το τηρήσουμε.
Αν το παιδί «ξεφεύγει» ή «ξεχνιέται» μερικές φορές μπορείτε να το επαναφέρετε, επικαλούμενοι τη συμφωνία που έχει ήδη γίνει. Σε περίπτωση που το παιδί δεν τηρεί κάποιον κανόνα προειδοποιήστε για τις συνέπειες και άμεσα εφαρμόστε τις σχετικές κυρώσεις που έχετε συμφωνήσει αν τελικά συνεχίζει να «ξεφεύγει».

Βοηθός της δασκάλας
Συζητήσαμε με τα παιδιά ότι  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον, που θα ασχολούμαστε με το πρόγραμμα, θα έχει η δασκάλα, έναν Βοηθό  - εξηγήσαμε ότι ο τρόπος επιλογής γίνεται μέσω κλήρωσης. Ο Βοηθός κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθάει σε ότι χρειάζεται κατά τη διδασκαλία (μοιράζει υλικά, προετοιμάζει υλικά, μοιράζει φύλλα εργασίας κ.α.). Το να γίνει κάποιος Βοηθός είναι μια σημαντική «θέση» με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το καθένα παιδί ασφαλώς, με τη σειρά του, θα γίνει Βοηθός.
Έξω από την τάξη, θα έχουμε αναρτημένο έναν πίνακα (ένας κινούμενος πίνακας, πιθανόν ένα μεγάλο κανσόν χαρτόνι), τον «Πίνακα του Βοηθού». Στον πίνακα αυτό θα παρουσιάζουμε κάποια σημαντικά πράγματα για το παιδί που θα είναι κάθε φορά βοηθός, όπως:
  • Φωτογραφία του (ατομική, οικογενειακή, αλλά και άλλες φωτογραφίες από αγαπημένες δραστηριότητες ή αγαπημένα του πρόσωπα).
  • Αγαπημένες ζωγραφιές.
  • Κάποιο αγαπημένο τραγούδι, παραμύθι.
  • Πληροφορίες ή κομμένες εικόνες από περιοδικά σε σχέση με τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα του (αγαπημένη εκπομπή, ομάδα κ.α.), τις αγαπημένες του συνήθειες.
Επειδή, θα γνωρίζουμε από την προηγούμενη φορά ποιος θα είναι ο επόμενος Βοηθός, θα υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 μέρες, για να φέρετε όλα τα παραπάνω που σας ζητάμε σχετικά με το παιδί σας (εκτός από τις αγαπημένες ζωγραφιές, τις οποίες θα επιλέγει από αυτές που έχει δημιουργήσει στην τάξη).
Γι’ αυτό το λόγο σας παρακαλούμε, από τη στιγμή που σας ενημερώσουμε να συνεργαστείτε μαζί μας έτσι ώστε να του φτιάξουμε έναν πίνακα που θα το κάνει χαρούμενο και περήφανο.

Θυμίζουμε ότι η δική σας συνεργασία και υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για να εφαρμοστούν τα Βήματα για τη Ζωή με επιτυχία.

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, αν έχετε οποιαδήποτε σχόλια ή παρατηρήσεις σχετικά.Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου