Ετικέτες

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (3) Αγωγή Υγείας (9) Ανακοινώσεις (138) Ανακοινώσεις - ΠΕΙ.Σ (13) Άνοιξη (3) Απόκριες (19) Άρθρα (54) Αρχή Σχολικής Χρονιάς (29) Βήματα για τη Ζωή (1) Βιβλία για παιδιά (6) Γενέθλια (14) Γιορτές (13) Γιορτή της Μητέρας (16) Γιορτή του Πατέρα (1) Γλώσσα (5) Γονείς (31) Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (6) Έθιμα (2) Ειδική Αγωγή (1) Εκδηλώσεις Συλλόγου Γονέων (8) Εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας (32) Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (3) Εκπαιδευτικοί (2) Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (1) Εργασία στο σπίτι (64) Εργασίες νηπίων (16) Εργαστήρια Δεξιοτήτων (12) Ευρωπαϊκά Προγράμματα (3) Η Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο (11) Ημέρα-Νύχτα (2) Θεματικές προσεγγίσεις (46) Καινοτόμες παρεμβάσεις (6) Καλοκαίρι (4) Μαθηματικά (3) Νέα Προγράμματα Σπουδών (3) Νομοθεσία (2) Όμιλοι (13) Ονομαστική Εορτή (1) Παγκόσμιες Ημέρες (5) Πάσχα (9) Περιβάλλον (4) Ρομποτική (1) Σαρακοστή (2) Σχολική Ψυχολόγος (3) Τέχνες (1) Τηλεδιάσκεψη (30) Το Νηπιαγωγείο μας (2) Φιλαναγνωσία (2) Φυσικές Επιστήμες (1) Χειμώνας (8) Χριστούγεννα (31)

ArtMissions#Skills Labs

ArtMissions#Skills Labs
The e-twinning project's blog

Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Ψέματα ή Αλήθεια;Τι μπέρδεμα κι αυτό!



Ψέματα ή Αλήθεια .. Τι μπέρδεμα κι αυτό!!!
Η 1η Απριλίου είναι η μέρα που είναι γνωστή για τα ψέματα της. Το περίεργο αυτό έθιμο, στηρίζεται στη δοξασία ότι όποιος καταφέρει με το ψέμα του να κοροϊδέψει τον άλλον, θα έχει καλή τύχη.
Μία εκδοχή θέλει τα ψέματα της Πρωταπριλιάς να είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τους Κέλτες.
Ο λαός αυτός της βορειοδυτικής Ευρώπης, φημίζονταν για τις ικανότητές του στο ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αν και εκείνη την εποχή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι, οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια έχουν πιάσει, συνήθεια που με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, θέλει το έθιμο να μας έχει έρθει από τη Γαλλία του 16ου αιώνα.
Το έθιμο δεν άργησε να έρθει στην Ελλάδα, όπου κάθε χρόνο παραδοσιακά την 1η Απριλίου λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε το θύμα μας.
Σε κάποιες περιοχές θεωρούν πως όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο με τα ψέματά του θα έχει την τύχη με το μέρος του, θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του κτλ. Αντίθετα, όποιος την «πατήσει» και ξεγελαστεί με ψέματα εκτιμάται ότι θα έχει γρουσουζιά.
Διαβάστε κι άλλες πληροφορίες σχετικά από παλαιότερη ανάρτηση μας

Όταν σκεφτόμαστε Πρωταπριλιά και ψέματα στο μυαλό μας έρχεται πάντα αυτό το ξύλινο αγόρι. Η ξύλινη κούκλα που έφτιαξε ο μαραγκός Τζεπέτο για να του κάνει παρέα στη μοναχική ζωή του. Μια καλή νεράιδα λυπήθηκε τον Τζεπέτο, έδωσε ζωή στην κούκλα και έτσι ο Πινόκιο έγινε πραγματικό αγόρι. Χαρακτηριστικό του παραμυθιού είναι πως κάθε φορά που ο Πινόκιο έλεγε ψέματα μεγάλωνε η μύτη του.
Ας πάμε να αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας
·      Ακούστε το παραμύθι του Πινόκιο. Το βιβλίο έχει γράψει ο Κάρλο Κολόντι.
·      Μελετήστε τον πίνακα αναφοράς  - από το  blog taniamanesi-kourou.blogspot.gr - του Πινόκιο για να παίξετε το παιχνίδι του Πινόκιο στο blog μας.



·

·      Τραγουδήστε το τραγούδι «Βατσιτσέλο» με τον Λουκιανό    Κελαηδόνη.
   Πόσα ψέματα ανακαλύψατε στο τραγούδι; Πόσα;
   Ζωγραφίστε ένα από αυτά.
·       
   Δείτε στις παρακάτω εικόνες την ιδέα του νηπιαγωγείου της Λίμνης. Η jenga του Πινόκιο με την οικογένεια.





1.    Φτιάχνετε το πρόσωπο του πινόκιο από χαρτόνι.
Σχεδιάζετε έναν κύκλο και ζωγραφίζετε και τα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς μύτη.
2.   Ζωγραφίζετε τα μαλλιά και φτιάχνετε και ένα καπέλο.
3.   Τελειώσατε; Τώρα αρχίζει το παιχνίδι. Βγάλτε τα τουβλάκια ή τα lego από τα κουτιά.
Κάθε μέλος της οικογένειας λέει ένα ψεματάκι και βάζει ένα τουβλάκι στη μύτη του Πινόκιο. Συνεχίζει κι άλλο μέλος της οικογένειας, κι άλλο μέλος της οικογένειας με τη σειρά. Και πάλι από την αρχή. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν μεγαλώνει η μύτη διότι πρέπει να τοποθετήσετε τα τουβλάκια χωρίς να γκρεμιστεί ο πύργος της μύτης.
Προχωρήστε με πολλή προσοχή.
Θα νικήσει όποιος έχει τα πιο σταθερά χέρια.
Καλή διασκέδαση.
·       
  Για το τέλος δύο κατασκευές
1.    Εκτυπώστε, χρωματίστε και συναρμολογείστε τη μαριονέτα του Πινόκιο. Αρχείο «Πινόκιο Μαριονέτα.pdf από το Σύγχρονο Νηπιαγωγείο Μάρτιος Απρίλιος 2017.
2.   Εκτυπώστε ή σχεδιάστε μόνοι σας τον Πινόκιο.
Χρωματίστε τον. και για μύτη βάλτε του καλαμάκια είτε ολόκληρα ή κομμένα σε μικρότερα κομμάτια. Επίσης στερεώστε πάλι με ένα καλαμάκι στην πίσω μεριά με κόλα ή σελοτέιπ. Προτείνουμε σχέδιο από το αρχείο «Πινόκιο για ζωγραφική.jpg».

Καλή διασκέδαση παιδιά μας.

Και τώρα τα παιχνίδια με τον Πινόκιο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου