Ετικέτες

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (3) Αγωγή Υγείας (9) Ανακοινώσεις (138) Ανακοινώσεις - ΠΕΙ.Σ (13) Άνοιξη (3) Απόκριες (19) Άρθρα (54) Αρχή Σχολικής Χρονιάς (29) Βήματα για τη Ζωή (1) Βιβλία για παιδιά (6) Γενέθλια (14) Γιορτές (13) Γιορτή της Μητέρας (16) Γιορτή του Πατέρα (1) Γλώσσα (5) Γονείς (31) Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (6) Έθιμα (2) Ειδική Αγωγή (1) Εκδηλώσεις Συλλόγου Γονέων (8) Εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας (32) Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (3) Εκπαιδευτικοί (2) Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (1) Εργασία στο σπίτι (64) Εργασίες νηπίων (16) Εργαστήρια Δεξιοτήτων (11) Ευρωπαϊκά Προγράμματα (3) Η Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο (11) Ημέρα-Νύχτα (2) Θεματικές προσεγγίσεις (46) Καινοτόμες παρεμβάσεις (6) Καλοκαίρι (4) Μαθηματικά (3) Νέα Προγράμματα Σπουδών (3) Νομοθεσία (2) Όμιλοι (13) Ονομαστική Εορτή (1) Παγκόσμιες Ημέρες (5) Πάσχα (9) Περιβάλλον (4) Ρομποτική (1) Σαρακοστή (2) Σχολική Ψυχολόγος (3) Τέχνες (1) Τηλεδιάσκεψη (30) Το Νηπιαγωγείο μας (2) Φιλαναγνωσία (2) Φυσικές Επιστήμες (1) Χειμώνας (8) Χριστούγεννα (31)

ArtMissions#Skills Labs

ArtMissions#Skills Labs
The e-twinning project's blog

Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Διαδικτυακή Δανειστική Βιβλιοθήκη Νο 5


Αγαπημένα μας παιδιά,
Είστε όλοι καλά; Εμείς είμαστε πάρα πολύ καλά και αυτή την εβδομάδα.
Έφτασε η Παρασκευή και η διαδικτυακή δανειστική βιβλιοθήκη είναι πάλι κοντά μας, με:
·    Τα βιβλία που θα  ακούτε μόνο
· Τα βιβλία που θα διαβάζουν για σας είτε οι ίδιοι οι συγγραφείς που τα έγραψαν είτε άλλοι και θα τους βλέπετε να το κάνουν στην οθόνη σας.
·    Τα βιβλία που θα ακούσετε από το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ WEB RADIO.
·    Και κάτι καινούργιο σήμερα κάτι σαν ραδιόφωνο, που το ακούμε μόνο, δηλαδή το λένε podcast και το αναμεταδίδει το «Παραμυθόφωνο» μια ομάδα που δημιουργήθηκε για να αναμεταδίδει μύθους του Αισώπου αλλά και μύθους απ’ όλο τον κόσμο.
Όλα τα βιβλία που σας προτείνουμε, κάθε φορά, τα ακούμε με πολλή προσοχή, και βεβαιωνόμαστε ότι είναι τα κατάλληλα για σας. Είμαστε σίγουρες ότι είναι αυτά που θα σας ψυχαγωγήσουν και θα τα απολαύσετε περισσότερο.
Ξεκινάμε……..

Κατασκευαστής Παραμυθιών, Επιδιορθωτής Ονείρων Νικόλας Ανδρικόπουλος διαβάζει η Ελένη Μπετεινάκη στα  παραμύθια του Σαββάτου
Ποιος δε θα ήθελε μικρός ή μεγάλος να βλέπει τα παραμύθια να ζωντανεύουν και να περιφέρεται μέσα σ’ αυτά; Ποιος δε θέλει μικρός ή μεγάλος, τα όνειρά του να είναι πάντα όμορφα και να μην έχει ποτέ εφιάλτες; Ποιος δε σκέφτηκε κάποτε στη ζωή του, να βρισκόταν κάτι, κάποιος, που να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά; Ε! ναι λοιπόν υπάρχει κάποιος που μπόρεσε. Συχνές συμπτώσεις, η επιθυμία του κι η θέλησή του γι’ αυτό, μα κυρίως η αγάπη του για τα παιδιά, τον έκαναν και τα μπόρεσε και τα δυο.

Η Τούρτα, Μια περιπέτεια του Κερασάκη Κοράκη και του Φουντουκάκη Σκιουράκη Berantas Benas διαβάζει η Ελένη Μπετεινάκη στα  παραμύθια του Σαββάτου.
Μια αστεία και ευχάριστη ιστορία, που προβάλλει θετικά τις αξίες της ειλικρίνειας και της ευγένειας
Αν πάρεις ΕΝΑ, δεν πειράζει, σωστά; Ούτε αν πάρεις ΔΥΟ.
Ε, εντάξει, ίσως ΤΡΙΑ... Ουπς. Αν κάποιος ρωτήσει, το έκανε η ΑΛΕΠΟΥ,
σύμφωνοι;
Η Μαμά Σκιουρίνα έχει μαζέψει ένα καλάθι φουντούκια για μια ξεχωριστή περίσταση. Δεν είναι ευγενικό να παίρνει κανείς κάτι χωρίς να ρωτάει, αλλά δεν πειράζει αν πρόκειται μόνο για λίγα φουντούκια. Όμως αυτά τα φουντούκια τελειώνουν πολύ γρήγορα και φοβάται κανείς να ομολογήσει τι έγινε.

Κυριάκος ο Σαγόνιας Jarvis Peter
Ο Κυριάκος είναι πολύ τρομακτικός.
Τριγυρίζει στη ζούγκλα βροντοφωνάζοντας
«ΕΙΜΑΙ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ! ΤΡΕΜΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΟΑΚΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΟΥ ΔΟΝΤΙΑ!»
Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.
Ο Κυριάκος, βλέπετε, κρύβει ένα τεράστιο (και-όχι-και-τόσο-τρομακτικό) μυστικό...

Μια του κλέφτη δυο του κλέφτη Fearnley Jan

Η Ίντιθ πεινάει κι έτσι ο Έντγκαρ αναλαμβάνει να φέρει στη αδερφή του ένα πλουσιοπάροχο γεύμα. Όμως ο Επιθεωρητής έχει άλλα σχέδια και είναι ένας αρουραίος που έχει συνηθίσει να παίρνει πάντα αυτό που θέλει



Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; - Yamada kobi
Τι κάνεις με ένα πρόβλημα; Ανησυχείς; Το αγνοείς; Θέλεις να τρέξεις και να του κρυφτείς; Αυτή είναι η ιστορία ενός επίμονου προβλήματος και του παιδιού που δεν ήταν σίγουρο τι να κάνει με αυτό.
Όσο απέφευγε το πρόβλημα, τόσο εκείνο μεγάλωνε.
Όμως, όταν το παιδί τελικά βρήκε το κουράγιο να το αντιμετωπίσει, το πρόβλημα μετατράπηκε σε κάτι διαφορετικό από ό,
τι περίμενε.
Μια ιστορία για να σας εμπνεύσει να κοιτάξετε βαθύτερα ένα πρόβλημα και να ανακαλύψετε γιατί βρίσκεται εκεί.
Γιατί τα προβλήματα μας προκαλούν, μας διαμορφώνουν, μας ωθούν, μας βοηθούν να μάθουμε πόσο δυνατοί, γενναίοι και ικανοί είμαστε στ’ αλήθεια.
Ακόμα κι αν δεν το θέλουμε πάντα, μπορούν να μας αλλάξουν με απροσδόκητο τρόπο.

ERT WEB RADIO Διαβάζει η Βάσια Χατζηγιαννάκη
Πιτσιμπουίνοι, Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου Ευτυχία Γιαννάκη
Tο Πίτσι Πίτσου, το νησί των Πιτσιμπουίνων είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο.
Ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού, ξυπνά ένα πρωί και ανακαλύπτει πως έχουν εξαφανιστεί ο Μακαρόνης και η Μυστήρια Τζεντού. Η διπλή εξαφάνιση έχει αναστατώσει όλο το νησί και ο Μπλε, με τη βοήθεια της Αντελί αναλαμβάνουν την υπόθεση που θα τους οδηγήσει σε μια νέα περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις, μυστήρια μηνύματα και απρόσμενες γλίστρες!
Σύντομα τα Πιτσιμπουίνια θα διαπιστώσουν ότι σε αυτή την ιστορία τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι το μυστήριο, για να λυθεί, απαιτεί ικανότητες που δεν φαντάζονται ότι έχουν.

Λυμένα Κορδόνια Ιωάννα Φαββατά
Η Σοφία θέλει οπωσδήποτε τα καινούρια της παπούτσια να έχουν κορδόνια. Την ημέρα που θα τα φορέσει ξεκινά το δικό της μαγικό ταξίδι στο δάσος.
Πού θα την οδηγήσει άραγε η συνάντησή της με έναν σκύλο, έναν λύκο και δύο αρκούδες;

ΠΑΡΑΜΥΘΟΦΩΝΟ
Οι ιστορίες υπάρχουν για να διαδίδονται Διαβάζει ο Γιώργος Ευγενικός
Ο σοφός σιδεράς παραμύθι των Τουαρέγκ από την έρημο Σαχάρα.
Οι Τουαρέγκ είναι νομαδικός λαός που κινείται με καμήλες στη Σαχάρα και προσπαθεί να διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την πολιτιστική του ταυτότητα...
Η ονομασία
«Τουαρέγκ» είναι αραβική και σημαίνει «περιπλανώμενος».
Ανεξάρτητοι και φιλόξενοι, έχουν στη φυλή τους σπουδαίους σιδεράδες που κατασκευάζουν σπαθιά και περίτεχνα παραδοσιακά κοσμήματα για γυναίκες και άντρες, και τους σέβονται σαν να έχουν μαγικές δυνάμεις. Οι Τουαρέγκ ονομάζονται και «μπλε άνθρωποι» γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται όταν φορούν συχνά τα ενδύματα που είναι βαμμένα με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα. Στους Τουαρέγκ, οι άντρες φορούν τουρμπάνι και είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπό τους για να προστατεύονται από την αμμοθύελλα, αλλά και κατά την παράδοσή τους να μην χάσουν οι πολεμιστές την ψυχή τους αν σκοτωθούν στη μάχη. Οι γυναίκες έχουν το πρόσωπο ελεύθερο για να φαίνεται η ομορφιά τους.
Ακούμε το παραμύθι του σοφού σιδερά που έμαθε στον νεαρό Τουαρέγκ πώς κερδίζεται ο σεβασμός.

Το λιοντάρι και το ποντίκι Μύθος του Αισώπου
Κάποτε, σε ένα τόπο μακρινό ζούσε ένα λιοντάρι τρομερό που ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων των ζώων του δάσους. Μια μέρα κοιμόταν κάτω από ένα δέντρο του καλού καιρού και ροχάλιζε, όταν ξαφνικά μέσα στον ύπνο του άκουσε χαρχαλιτά. Ανοίγει το ένα του μάτι και τι να δει....

Ο μύθος αναπτύχθηκε ελεύθερα αφηγηματικά και με βάση το αρχαίο κείμενο. Στην απόδοσή
 του έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί η  απλότητά του, αλλά και ο αλληγορικός του χαρακτήρας, διατηρώντας εμμέσως τα διδάγματά του, όχι ως άποψη του αφηγητή αλλά ως έκφραση των ηρώων

Τέλος,

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κατερίνης https://www.facebook.com/Katerini.Public.Library/
και το Μαγικό Λυχνάρι της Νεφέλης, είναι κάθε βδομάδα μέσα στις προτιμήσεις μας:
Η Νάνσυ δε φοβάται πια Tharlet Eve
και 
Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας Σπύρος Πετρουλάκης

Όπως κάνετε κάθε φορά, διαλέξτε ένα και αφιερώστε του χρόνο.
Χρόνο να το ακούσετε, αρκετές φορές. Χρόνο να κάνετε την εργασία σας, το φυλλάδιο της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
Χρόνο για να γράψετε λέξεις από το βιβλίο.

Αρχεία: Φύλλο Βιβλιοθήκης 2.pdf
          Φύλλο εργασίας λέξεις.doc

Και τώρα………
Δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η
Ένας διαφορετικός τρόπος βιβλιοπαρουσίασης Ο Βιβλιοκουτάκιας
Αφού απολαύσετε το βιβλίο σας μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
·       Πάρτε ένα κουτί στο οποίο χωράει ένα βιβλίο αλλά και διάφορα αντικείμενα.
·       Διακοσμήστε απ’ έξω το κουτί σας, επηρεασμένοι από το βιβλίο που επιλέξατε.
·       Βάλτε στο κουτί σας και μια φατσούλα ή ακόμα-ακόμα δώστε του ένα όνομα, π.χ. Βιβλιοκουτάκιας
·       Στο κουτί θα βάλετε το φύλο βιβλιοθήκης, στο οποίο ήδη έχετε γράψει τον τίτλο και έχετε ζωγραφίσει την αγαπημένη σας φανταστική εικόνα. Σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο κουτί αυτό θα βάζατε το βιβλίο σας, αλλά τώρα δεν το έχουμε στα χέρια μας, έτσι δεν είναι;
·       Μέσα στο κουτί μπορείτε να βάλετε ωραίες λέξεις που συναντήσατε στο βιβλίο, γραμμένες με τα καλύτερα γράμματα σας, σε διαφορετικά χαρτόνια και με χρωματιστούς μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές.
·       Μέσα στο κουτί μπορείτε να ζωγραφίσετε  και να βάλετε κι άλλες εικόνες που συναντήσατε στο βιβλίο.
·       Μέσα στο κουτί μπορείτε να βάλετε αντικείμενα που συναντήσατε στο βιβλίο.
·       Ανοίξτε τώρα το κουτί σας, βγάλτε όλα αυτά που έχετε βάλει μέσα και αρχίστε να αφηγείστε την ιστορία στην οικογένεια σας. Όλα αυτά που βάλατε μέσα στον βιβλιοκουτάκια θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε……
Ιδέες από το περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο Τεύχος 105 Μάιος-Ιούνιος 2015 από τη μόνιμη στήλη «Φιλαναγνωσία» που γράφει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Δραστηριότητα 2η
Βαρκούλες αρμενίζουν…….
Μετράω πόσα βιβλία έχω «διαβάσει»

·    Μετρήστε πόσα βιβλία έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα από τη διαδικτυακή δανειστική μας βιβλιοθήκη.
·    Μετρήστε τα φύλα βιβλιοθήκης και πάρτε τόσα χαρτιά όσα και τα φύλα βιβλιοθήκης.
·    Πάνω σε καθένα λευκό χαρτί γράψτε τον τίτλο του κάθε βιβλίου που έχετε διαβάσει, και ζωγραφίστε και μια εικόνα ή ένα ήρωα του βιβλίου, που θυμάστε.
·    Αφού τελειώσετε, με τη βοήθεια της χαρτοδιπλωτικής και της μαμάς και του μπαμπά, φτιάξτε βαρκούλες.
·    Βάλτε τις βαρκούλες να ταξιδέψουν πάνω σε ένα γαλάζιο ύφασμα, καρφιτσώνοντας τες πάνω στο ύφασμα και βάζοντας τες σε χρονολογική σειρά.
·     Βάλτε τις βαρκούλες να ταξιδέψουν μέσα σε μια λεκάνη με νερό.
·    Βάλτε τις βαρκούλες να ταξιδέψουν πάνω σε ένα σχοινί με μανταλάκια, πάλι σε χρονολογική σειρά.

Καλή σας διασκέδαση και καλή σας Απόλαυση!
Να είστε όλοι σας καλά και να περνάτε καλά!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου